Francesco Siano

Nome: Francesco
Cognome: Siano
Posizione: Ricercatore
Telefono: (Ufficio) +39 0825 299 301
 
Fax: +39 0825 299 641
e-mail: francesco.siano@isa.cnr.it
 
CNR People Sito WEB: http://www.cnr.it/people/francesco.siano
Keywords: 
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Attività di Ricerca

 

Francesco Siano si è laureato in Chimica (corso quinquennale) presso l’Università degli Studi di Salerno, Italia. Ha conseguito il Dottorato di Ricerca in Scienze della Terra e della Vita (XXVIII ciclo) presso l’Università degli Studi del Sannio (Benevento), discutendo una Tesi di Dottorato in materia di estrazione, caratterizzazione e valorizzazione di molecole bioattive nei rifiuti agroindustriali.Tra giugno 2001 e giugno 2005 è stato Tecnico di Ricerca presso la Stazione Sperimentale per l’Industria degli Oli Essenziali e degli Agrumi (SSEA) di Reggio Calabria (Italia), con focus sulla caratterizzazione chimica degli oli essenziali e degli aromi. Tra giugno 2005 e febbraio 2009 è stato tecnico di ricerca presso la Stazione Sperimentale per l’Industria della Conservazione degli Alimenti (SSICA) di Parma (Italia), coinvolto nell’analisi, monitoraggio e sperimentazione di prodotti alimentari, imballaggi, processi e nuove tecnologie nell’industria alimentare.Attualmente, da marzo 2009, è Tecnico di ricerca a tempo pieno presso l’Istituto di Scienze dell’Alimentazione (Avellino, Italia) del Consiglio Nazionale delle Ricerche (CNR). La sua attività di ricerca è focalizzata sull’isolamento e la caratterizzazione strutturale di molecole dagli alimenti mediante tecniche avanzate di separazione ad alte prestazioni (gascromatografia e cromatografia liquida), spettrometria di massa (MS) e spettroscopia a infrarossi in trasformata di Fourier (FTIR). le attività di ricerca riguardano lo sviluppo di nuove metodologie per la caratterizzazione di polifenoli e lipidi alimentari (acidi grassi e steroli) con potenziali proprietà bioattive ed effetti salutistici.

Principali Pubblicazioni

  • F. Siano,ˇD. Cautela
    Assessment of free plant sterols in cold pressedˇCitrusˇessential oil
    Natural Product Research, in press;ˇon line dal 30 gen 2020
  • F. Siano, A. Cutignano, S. Moccia, G.L. Russo, M.G. Volpe, G. Picariello
    Phytochemical characterization and effects on cell proliferation of lentisk (Pistacia lentiscus) berry oil: a revalued source of phenolics
    Plant Foods for Human Nutrition, 75(4), 487-494 (2020)
  • F. Siano, E. Vasca
    GC-FID analysis to evaluate the possible sophistication of extra virgin olive oil with different vegetable oils
    Journal of Chemical Education, 97, 4108-4116, (2020)
  • R. Sacchi, A. Cutignano, G. Picariello, A. Paduano, A. Genovese,ˇF. Siano, G. Nuzzo, S. Caira, C. Lubritto, P. Ricci, A. D’Auria, G. Di Pasquale, A. Motta, F. Addeo
    Olive oil from the 79 A.D. Vesuvius eruption stored at the Naples National Archaeological Museum (Italy)
    npj Food of Science, 4, 19, (2020)
  • A. Cutignano,ˇF. Siano, R. Romano, A. Aiello, F. Pizzolongo, R. Berni Canani, L. Paparo, R. Nocerino, C. Di Scala, F. Addeo, G. Picariello
    Short-term effects of dietary bovine milk on fatty acid composition of human milk: a preliminary multi-analytical study
    Journal of Chromatography B, 1154, 122189, (2020)
  • A. Tedeschi, M.G. Volpe, F. Polimeno,ˇF. Siano, G. Maglione, P. Di Tommasi, E. Vasca, V. Magliulo, L. Vitale
    Soil fertilization with urea has little effect on seed quality but reduces soil N2O emissions from a hemp cultivation
    Agriculture, 10(6), 240, (2020)
  • S. Moccia,ˇF. Siano, G.L. Russo, M.G. Volpe, F. La Cara, S. Pacifico, S. Piccolella, G. Picariello
    Antiproliferative and antioxidant effect of polar hemp extracts (Cannabis sativaˇL, Fedora cv.) in human colorectal cell lines
    International Journal of Food Sciences and Nutrition, 71(4), 410-423, (2020)
  • F. Siano, G. Fasulo, L. Giaramita, A. Sorrentino, F. Boscaino, M. Sprovieri, M. Di Stasio, R. Coccioni, M.G. Volpe
    Chemical-nutritional composition, microbiological analysis and volatile compound content of Fossa cheese ripened in different pits
    Italian Journal of Food Science, 31, 669-684, (2019)
  • A. Fabbrocini, M.G. Volpe, S. Hossein Hoseinifar,ˇF. Siano, E. Coccia, G. Scordella, C. Licchelli, R. D?Adamo, M. Paolucci
    Paracentrotus lividusˇroe enhancement by a short-time rearing in off-shore cages
    Journal of Aquatic Biology, 7(3), 155-165, (2019)
  • M.G. Volpe, E. Coccia,ˇF. Siano, M. Di Stasio, M. Paolucci
    Rapid evaluation methods for quality of trout (Oncorhynchus mykiss) fresh fillet preserved in an active edible coating
    Foods, 8, 113, (2019)
  • E. Coccia,ˇF. Siano, M.G. Volpe, E. Varricchio, T. Eroldogan, M. Paolucci
    Chestnut shell extract modulates immune parameters in the rainbow troutˇOncorhynchus mykiss
    Fishes, 4, 18, (2019)
  • G. Mamone, L. Sciammaro, S. De Caro, L. Di Stasio,ˇF. Siano, G. Picariello, M.C. Puppo
    Comparative analysis of protein composition and digestibility ofˇCeratonia siliquaˇL. andˇProsopisˇspp. seed germ flour
    Food Research International, 120, 188-195, (2019)
  • M. De Cicco,ˇF. Siano, G. Iacomino, N. Iannaccone, L. Di Stasio, G. Mamone, M.G. Volpe, P. Ferranti, F. Addeo, G. Picariello
    Multianalytical detection of pig-derived ingredients in bread
    Food Analytical Methods, 12, 780-790, (2019)
  • F. Siano, S. Moccia, G. Picariello, G.L. Russo, G. Sorrentino, M. Di Stasio, F. La Cara, M.G. Volpe
    Comparative study of chemical, biochemical characteristic and ATR-FTIR analysis of seeds, oil and flour of the edible Fedora cultivar hemp (Cannabis sativaˇL.)
    Molecules, 24, 83, (2019)
  • F. Siano, L. Sciammaro, M.G. Volpe, G. Mamone, M.C. Puppo, G. Picariello
    Integrated analytical methods to characterize lipids fromˇProsopisˇspp. andˇCeratoniaˇsiliquaseed germ flour
    Food Analytical Methods, 11, 3471-3480, (2018)
  • M.G. Volpe, A. Fabbrocini,ˇF. Siano, E. Coccia, G. Scordella, C. Licchelli, F. De Sio, M. Paolucci
    Gonad quality of sea urchinˇParacentrotus lividusˇcultured in an offshore pilot-scale trial on the south-east Italian coast
    Aquaculture Nutrition, 24, 1444-1455, (2018)
  • F. Siano, G. Sorrentino, M. Riccardi, F. De Cunzo, G. Orefice, M.G. Volpe
    Chemical, nutritional and spectroscopic characterization of typical ecotypes of Mediterranean area beans
    European Food Research and Technology, 244, 795-804, (2018)
  • F. Boscaino, G. Cammarota, A. Ottombrino, M. Nazzaro,ˇF. Siano, M.G. Volpe, A. Sorrentino
    Chemical, volatile profile andˇshelf-lifeˇof Muffin enriched with supplementation chestnut cream
    Journal of Food Processing and Preservation, 41, e13013, (2017)
  • G. Picariello, L. Sciammaro,ˇF. Siano, M.G. Volpe, M.C. Puppo, G. Mamone
    Comparative analysis ofˇC-glycosidic flavonoids fromˇProsopisˇspp. andˇCeratonia siliquaˇseed germ flour
    Food Researcher International, 99, 730-738, (2017)
  • F. Siano, S. Bilotto, M. Nazzaro, G.L. Russo, M. Di Stasio, M.G. Volpe
    Effects of conventional and organic feed on the mineral composition of cultured European sea bass (Dicentrarchus labrax)
    Aquaculture Nutrition, 23, 796-804, (2017)
  • L. Parrillo, E. Coccia, M.G. Volpe,ˇF. Siano, C. Pagliarulo, E. Scioscia, E. Varricchio, O. Safari, T. Eroldogan, M. Paolucci
    Olive mill wastewater-enriched diet positively affects growth, oxidative and immune status and intestinal microbiota in the crayfish,ˇAstacus leptodactylus
    Aquaculture, 473, 161-168, (2017)
  • F. Siano, F. Addeo, M.G. Volpe, M. Paolucci, G. Picariello
    Oxidative stability of pomegranate (Punica granatumˇL.) seed oil to simulated gastric conditions and thermal stress
    Journal of Agricultural and Food Chemistry, 64, 8369-8378, (2016)
  • F. Siano, M. Straccia, M. Paolucci, G. Fasulo, F. Boscaino, M.G. Volpe
    Physico-chemical properties and fatty acid composition of pomegranate, cherry and pumpkin seed oils
    Journal of the Science of Food and Agriculture, 96(5), 1730-1735, (2016)
  • A. Sorice,ˇF. Siano, F. Capone, E. Guerriero, L. Picariello, A. Budillon, G. Ciliberto, M. Paolucci, S. Costantini, M.G. Volpe
    Potential anticancer effects of polyphenols from chestnut shells extracts: modulation of cell growth, and cytokinomic and metabolomic profile
    Molecules,ˇ21, 1411, (2016)
  • L. Servillo, A. Giovane, R. Casale, M.L. Balestrieri, D. Cautela, M. Paolucci,ˇF. Siano, M.G. Volpe, D. Castaldo
    Betaines and related ammonium compounds in chestnut (Castanea sativaˇMill.)
    Food Chemistry, 196, 1301-1309, (2016)
  • M.G. Volpe, M. Nazzaro, M. Di Stasio,ˇF. Siano, R. Coppola, A. De Marco
    Content of micronutrients, mineral and trace elements in some Mediterranean spontaneous edible herbs
    Chemistry Central Journal, 9(1), 1-9, (2015)
  • M.G. Volpe,ˇF. Siano, M. Paolucci, A. Sacco, A. Sorrentino, M. Malinconico, E. Varricchio
    Active edible coating effectiveness in shelf-life enhancement of trout (Oncorhynchus mykiss) fillets
    LWT – Food Science and Technology, 60(1), 615-622, (2015)
  • M.G. Volpe, F. De Cunzo,ˇF. Siano, M. Paolucci, C. Barbarisi, G. Cammarota
    Influence of extraction techniques on physical-chemical characteristics and volatile compounds of extra virgin olive oil
    Journal of Oleo Science, 63(9), 875-883, (2014)
  • C. Barbarisi, M. Di Stasio, F. La Cara, M. Nazzaro,ˇF. Siano, R. Coppola, F. Volpe, A. Di Mattia, M.G. Volpe
    Shelf life of extra virgin olive oils from southern Italy
    Current Nutrition & Food Science, 10(3), 234-240, (2014)
  • M.C. Straccia,ˇF. Siano, R. Coppola, F. La Cara, M.G. Volpe
    Extraction and characterization of vegetable oil from cherry seed by different extraction processes
    Chemical Engineering Transactions, 27, 391-396, (2012)
  • L. De Masi, P. Siviero, C. Esposito, D. Castaldo,ˇF. Siano, B. Laratta
    Assessment of agronomic, chemical and genetic variability in common basil (Ocimum basilicum L.)
    European Food Research and Technology, 223 (2), 273-281, (2006)
  • F. Siano, M. Catalfamo, D. Cautela, L. Servillo, D. Castaldo
    Analysis of Pulegone and its Enanthiomeric Distribution in Mint-Flavoured Food Products
    Food Additives & Contaminants, 22 (3), 197-203, (2005)
  • F. Siano, C. Ghizzoni, F. Gionfriddo, E. Colombo, L. Servillo, D. Castaldo
    Determination of estragole, safrole and eugenol methyl ether in food products
    Food Chemistry, 81 (3), 469-475, (2003)