Personale di Ruolo

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Dr. Giancarlo Cammarota

Ricercatore

Istituto di Scienze dell' Alimentazione - CNR
Via Roma, 64
83100 Avellino - Italy

Piano 4 - Stanza n. 1

Tel. +39 0825 299 411
Fax +39 0825 781585

E-mail:

gcammarota@isa.cnr.it

Pagina Web:


Curriculum e pubblicazioni

ITALIANO

Formazione

30 marzo 1989: Laureato con lode in Scienze Biologiche presso l'Università degli Studi di Napoli "Federico II". Tesi sperimentale dal titolo: "Modificazione strutturale della sostanza P catalizzata dall'enzima transglutaminasi".

18 gennaio 1991: Abilitazione all'esercizio della professione di Biologo, rilasciato dalla Università degli Studi di Napoli "Federico II".

29 ottobre 1999: Diploma di Specializzazione in Microbiologia e Virologia alla Universita' degli Studi di Pisa, titolo della tesi "Ricerca di colture starter per la lievitazione di un prodotto da forno".

Attività di ricerca

1990-91: Borsa di studio del CNR svoltasi presso l' Istituto Internazionale di Genetica e Biofisica (IIGB), Napoli. L'attivita' di ricerca principalmente nel campo dell'immunologia, ha riguardato lo studio della interazione tra molecola CD4 e ligandi naturali.

1992: Contratto di ricerca alla "Hoffmann-La Roche" di Basilea in Svizzera, presso il "Department of Biology Pharmaceutical Research New Technologies". La linea di ricerca principale è stata l'interazione della molecola CD4 con ligandi naturali e sintetici.

1993-98: Incarico di ricerca nell'ambito del Progetto di ricerca "Allestimento e sviluppo di modelli animali finalizzato alla ricerca sul vaccino per l'AIDS", finanziato dal Ministero della Sanità, svolto presso il Centro Retrovirus, Università degli Studi di Pisa.

1998: Ricercatore di terzo livello del CNR presso l'Istituto di Scienze dell'Alimentazione di Avellino. Le principali attività di ricerca riguardano lo studio dei fattori che influenzano la scelta e il comportamento alimentare, mediante analisi sensoriale e questionari, la determinazione di impronte olfattive di alimenti, mediante naso elettronico.

 

ENGLISH

Education and training

March 30 1989: Graduated with honours in Biology at the University of Naples "Federico II". Experimental thesis entitled: "Structural modification of the Substance P catalyzed by transglutaminase enzyme".

January 18 1991: Professional diploma of Biologist, issued by the University of Naples "Federico II".

October 29 1999: Postgraduated in Microbiology and Virology at the University of Pisa, with thesis entitled: "Starter cultures research for the rising of an oven product".

 

Research activity

1990-91: Fellowship at the "International Institute of Genetic and Biophysics" (IIGB) of the National Research Council, Naples. The main research field was the immunology, concerning the interaction between CD4 molecule and natural ligands.

1992: Research work at the "Hoffmann-La Roche" Basel, Switzerland. Department of Biology Pharmaceutical Research New Technologies. The main research line was the interaction of CD4 molecule with natural and synthetic ligands.

1993-98: Research under the project "Definition and development of animal models with the aim of finalizing a vaccine against AIDS", funded by the Ministry of Health, carried out at the Retrovirus Centre, University of Pisa.

1998: Researcher (permanent position) at the Institute of Food Science (ISA) of the National Research Council, Avellino, Italy. The main research activities concern the study of the factors that affect food choice and eating behaviour, using both sensory analysis procedures as well as questionnaires. Analysis of volatile substances from food by using the electronic nose.

 

Publications

G. Cammarota, A. Sheirle, B. Takacs, D. Doran, R. Knorr, W. Banwarth, J. Guardiola and F. Sinigaglia.
Identification of a CD4 binding site on the beta-2 domain of HLA-DR molecules
Nature 356, 1992: 799-801.

G. Gammon, G. Chandler, P. Depledge, C. Elcock, S. Wrigley, J. Moore, G. Cammarota, F. Sinigaglia, and M. Moore.
A fungal metabolite which inhibits the interaction of CD4 with major histocompatibility complex-encoded class II molecules
Eur. J. Immunol. 24, 1994: 991-998.

S. Lombardi, C. Garzelli, M. Pistello, C. Massi, D. Matteucci, F. Baldinotti, G. Cammarota, L. Da Prato, P. Bandecchi, F. Tozzini and M. Bendinelli.
A neutralizing antibody-inducing peptide of V3 domain of Feline Immunodeficiency Virus envelope glicoprotein does not induce protective immunity
J. Virol. 68, 1994: 8374-8379.

M. Pistello, S. Menzo, M. Giorgi, L. Da Prato, G. Cammarota, M. Clementi and M. Bendinelli.
Competitive polymerase chain reaction for quantitating feline immunodeficiency virus load in infected cat tissues
Mol. and Cell. Probes 8, 1994: 229-234.

M. Autiero, G. Cammarota, A. Friedelin, M. Zulauf, G. Chiappetta, V. Dragone and J. Guardiola.
A 17-kDa CD4-binding glycoprotein present in human seminal plasma and in breast tumor cells
Eur. J. Immunol. 25, 1995: 1461-1464.

G. Cammarota, F. Maggi, M.L. Vatteroni, L. Da Prato, L. Barsanti, M. Bendinelli and M. Pistello.
Partial nucleotide sequencing of six subtype 2c Hepatitis C Viruses detected in Italy
J. Clin. Microbiol. 33, 1995: 2781-2784.

M. L. Vatteroni, M. Pistello, F. Maggi, G. Cammarota e M. Bendinelli.
Caratterizzazione di isolati di virus dell' epatite C mediante PCR genotipo specifica e sequenziamento: correlazione con i dati sierologici e bioptici
L' Igiene Moderna 104, 1995: 743-761.

G. Cammarota, D. Matteucci, M. Pistello, E. Nicoletti, S. Giannecchini and M. Bendinelli.
Reduced sensitivity to strain-specific neutralization of laboratory adapted Feline Immunodeficiecy Virus after one passage in vivo: association with amino acid substitution in V4 region of the surface glycoprotein
AIDS Res. Hum. Retrov. 12, 1996: 173-175.

G. Cammarota, L. Da Prato, E. Nicoletti, D. Matteucci, M. Bendinelli and M. Pistello.
Quantitation of feline immunodeficiency proviruses in doubly infected cats using competitive PCR and a fluorescent-based RFLP
J. Virol. Methods 62, 1996: 21-31.

M. Pistello, G. Cammarota, E. Nicoletti, D. Matteucci, M. Curcio, D. Del Mauro and M. Bendinelli.
Analysis of genetic diversity and phylogenetic relatinship of Italian isolates of feline immunodeficiency virus evidences a high prevalence and heterogeneity of subtype B
J. Gen. Virol. 78, 1997: 2247-2257.

F. Maggi, C. Fornai, M.L. Vatteroni, M. Giorgi, A. Morrica, M. Pistello, G. Cammarota, S. Marchi, P. Ciccorossi, A. Bionda and M. Bendinelli.
Differences in hepatitis C virus quasispecies composition between liver, peripheral blood mononuclear cells and plasma
J. Gen. Virol. 78, 1997: 1521-1525.

P. Bergamo, M. Balestrieri, G. Cammarota, J. Guardiola and P. Abrescia.
CD4-mediated anchoring of the seminal antigen gp17 onto spermatozoon surface
Hum. Immunol. 58, 1997: 30-41.

M. Pistello, D. Matteucci, G. Cammarota, P. Mazzetti, S. Giannecchini, D. Del Mauro, S. Macchi, L. Zaccaro and M. Bendinelli.
Kinetics of replication of a partially attenuated virus and of the challenge virus during a three-year intersubtype feline immunodeficiency virus superinfection experiment in cats
J. Virol. 73, 1999: 1518-1527.

L. Longobardo, D. Melck, V. Di Marzo, R. Siciliano, A. Santini and G. Cammarota.
Beta-Casomorphins: Substitution of Phenylalanine with beta-homo Phenylalanine Increases the mu-Type Opioid Receptor Affinity
Bioorg. Med. Chem. Lett. 10, 2000: 1185-1188.

M. Bendinelli, M. Pistello, D. Del Mauro, G. Cammarota, F. Maggi, A. Leonildi, S. Giannecchini, C. Bergamini and D. Matteucci.
During readaptation in vivo, a tissue culture-adapted strain of feline immunodeficiency virus reverts to broad neutralization resistance at different times in individual hosts but through changes at the same position of the surface glycoprotein
J. Virol. 75, 2001: 4584-4593.

M.P. Pellicano, S. Beccaro, G. Cammarota, L. Cipriano, M.P.Graziani.
Indagine sulle abitudini alimentari di bambini in eta' scolare
Ingredienti Alimentari 6, 2003: 10-16.

M.P. Pellicano, G. Cammarota, C. Laurino, M. P. Graziani.
Profilo sensoriale della carne bufalina e motivazioni al consumo
Ingredienti Alimentari 27, 2006: 18-21.

M.P. Pellicano, G. Cammarota, C. Laurino, M.P. Graziani.
Qualitative descriptive sensory analysis of buffalo meat from animals fed with a diet containing different amount of vitamin E
Ital. J. of Anim. Sci. 6, (Suppl. 2), 2007: 1214-1216.

G. Cammarota, M.P. Graziani, C. Laurino, M.P. Pellicano.
Gender differences in the eating behaviour of Italian schoolchildren
La Rivista di Scienza dell'Alimentazione, 2, 2008: 29-38.

M.P. Pellicano, G. Cammarota, C. Laurino, M.P. Graziani.
Applicazione dell'analisi descrittiva quantitativa a tre vini bianchi tipici della Campania
Ingredienti Alimentari 43, 2009: 21-25.

M.P. Pellicano, C. Laurino, A. Sada, G. Cammarota.
Profilo sensoriale ed accettabilità del salame tipo Napoli privo di additivi chimici
Ingredienti Alimentari, 58, 2011: 18-22.

G. Cammarota, M. Di Stasio, C. Laurino, A. Criscuolo, C. Filosa, M. Visone, G. Palmieri.
Scelte alimentari errate tra scolari adolescenti della regione Campania
Ig. Sanità Pubbl. 68, 2012: 11-20.

P. Laurienzo, G. Cammarota, M. Di Stasio, G. Gentile, C. Laurino, M.G. Volpe
Microstructure and olfactory quality of apples de-hydrated by innovative technologies
J. Food Eng.,116, 2013: 689-694.

 M.G. Volpe, F. De Cunzo, ·F. Siano, ·M.Paolucci, C. Barbarisi, G. Cammarota
Influence of extraction techniques on physical-chemical characteristics and volatile compounds of extra virgin olive oil
J. Oleo Sci. 63(9), 2014: 875-83.

 



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